”Toivon suomalaista ystävää” – Huomenta Helsinki -projekti tukee maahanmuuttajataustaisia Valma-opiskelijoita

Huomenta Helsinki oli tapahtuma, jonka tarkoituksena oli kokoontua yhteiselle aamupalalle teologian opiskelijoiden kanssa. Toisin kävi: tapaaminen paisui projektiksi, johon osallistui 200 opiskelijaa.

Huomenta Helsinki -pilottiprojektissa oli mukana noin 40 Diakin kirkon alan opiskelijaa, 160 maahanmuuttajataustaista Valma-opiskelijaa Stadin ammattiopistosta sekä kymmenkunta teologian ja suomen kielen ja viestinnän opiskelijaa Helsingin yliopistosta. Projektin toteuttivat Stadin ammattiopisto, Helsingin seurakuntayhtymä, Paavalin seurakunta sekä Diak.

”Leivoimme yhdessä karjalanpiirakoita”

Kotouttamista tukevassa projektissa opiskelijat jaettiin pienryhmiin, joihin kuului kolme suomalaista ja kuusi Valma-opiskelijaa. Tämän jälkeen ryhmät suunnittelivat yhdessä, millaisia asioita lähdettäisiin tekemään yhdessä. Tapaamisia luokkahuoneen ulkopuolella järjestettiin kolmesta viiteen kertaan.

Ryhmissä tutustuttiin Helsingin nähtävyyksiin, käytiin elokuvissa ja pulkkamäessä, hiihdettiin ja valmistettiin yhdessä ruokaa. Opiskelijat olivat jaettu ryhmiin siten, ettei Valma-opiskelijoissa ollut yhteisiä kieliryhmiä. Kommunikointi tapahtui suomeksi.

– Suurin osa Valma-opiskelijoista käy koulua päivällä, jonka jälkeen he palaavat koteihinsa. Heiltä jää uupumaan täysin suomalaiset kontaktit. Monella oli toiveena saada suomalainen ystävä, kertoo Stadin ammattiopiston oppilaitospappi Sanna Uusitalo, joka koordinoi projektia.

”Näimme maailman toisen näkökulmasta”

Projektissa opiskelijat joutuivat haastamaan itsensä; kokoontumiskerrat suunniteltiin täysin opiskelijalähtöisesti.

– Halusimme, etteivät opiskelijat menisi vain valmiiseen pöytään, vaan saisivat itse yhdessä päättää millaisia asioita he haluavat tehdä, sanoo Diakin lehtori Hanna Niemi.

Projektissa opiskelijat tutustuivat toistensa kulttuureihin: yhdessä ryhmistä he järjestivät tietovisan omista kotimaistaan. Huomattiin, että samanlaisia ilon ja surun hetkiä olivat kokeneet kaikki, vaikka ympäröivä todellisuus saattoikin olla toinen. Esimerkiksi eräs Valma-opiskelijoista odotti kärsimättömänä päätöstä perheenyhdistämisestä.

”Tällaiselle on kysyntää”

Projekti syntyi aidosta tarpeesta. Useat maahanmuuttajataustaiset henkilöt kokevat Suomessa yksinäisyyttä ja ihmiskontaktien puutetta.

– Onnistuneimpia hetkiä oli, kun kuulin erään opiskelijan kutsuneen koko ryhmän kotiinsa ruokailemaan. Toivon todella, että tästä tulisi pitkäaikainen hanke ja osa Diakin arkea, Hanna Niemi sanoo.

Pilottikokeilu sai tukea Stadin ammattiopistolta sekä Helsingin seurakuntayhtymältä. Hankkeen toimijoilla on kuitenkin yhteinen tahtotila etsiä jatkoa toiminnan kehittämiselle.

Lisätiedot