Mahdollisuuksien päivä kokoaa romanimessuvieraita Jyväskylään

Mahdollisuuksien päivä – Romanien koulutus- ja työllisyysmessut saadaan toistamiseen Jyväskylään 8.3.2018 klo 13–16 Veturitalleille (Veturitallinkatu 6, Jyväskylä). Viime vuonna messuille kokoontui huikeat 250 messuvierasta. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Toivotamme myös median edustajat tervetulleiksi tilaisuuteen.

Romanien koulutus- ja työllisyysmessut tarjoavat tietoa uusista uravaihtoehdoista ja erilaisista koulutuksista sekä antavat mahdollisuuden verkostoitua ja luoda työelämäkontakteja.

Messuvieraita tapaamassa on oppilaitosten, yritysten, työnantajien ja järjestöjen edustajia.

Jyväskylässä toistamiseen järjestettäville messuille odotetaan viime vuoden malliin runsasta kävijämäärää.

– Viimeksi vieraita oli noin 250 ja tänä vuonna toivomme pääsevämme vähintään samoihin lukuihin. Messut ovat iso mahdollisuus kävijälle parempaan tulevaisuuteen, ja toivomme paikalle mahdollisimman paljon väkeä hyödyntämään päivän tarjontaa, toteaa Samuel Florin Jyväskylän Romaninuoret ry:n Valoa Huomiseen -toiminnasta.

Viime vuonna messujen haasteeksi muodostui yrittäjien rohkaiseminen mukaan esittelemään toimintaansa.

– Ehkä romaneita ei vielä osata nähdä potentiaalisena työvoimana, ja tähän pyrimme vaikuttamaan myös messujen avulla. Tänä vuonna olemme saaneet myös yrittäjiä innostumaan tilaisuudesta, ja heitä on ilmoittautunut esittelemään toimintaansa oppilaitosten ja järjestöjen rinnalle. Lisääkin saa tulla, Samuel Florin rohkaisee.

Virtuaalimaailman mahdollisuuksia ja taiteen monimuotoisuutta

Tämän vuoden messuilla uutuutena ovat erilaiset virtuaalimaailman mahdollisuudet työelämän ja urapolkujen esittelemisessä.

– Messuväellä on mahdollisuus päästä kokeilemaan virtuaalilaseilla vaikkapa moottorisahan käyttöä sekä 3D-tulostusta, kertoo Tenho Roth Jyväskylän romaninuoret ry:stä.

Päivän aikana kuullaan innostavia haastatteluja romanien urapoluista ja nähdään videoklippejä unelmien toteutumisesta. Esittävästä taiteesta vastaavat Jyväskylän romaniorkesteri ja stand up -koomikko Hannu Friman.

– On riemullista, että messuille saatiin säveltaidetta paikallisten romanimuusikoiden toimesta ja sanataidetta romanitaustaisen stand up -koomikon esittämänä. Haluamme tuoda myös taiteen moninaisuutta esiin päivän aikana, toteaa läänintaiteilija Mertsi Lindgren Taiteen edistämiskeskuksesta.

Messut ovat usean toteuttajan yhteisponnistus. Messukonsepti on alkujaan Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) romanihankkeiden Nevo tiijan ja Tsetanes naalin ja Taiteen edistämiskeskuksen käsialaa, jota paikalliset toimijat tuovat eloon.

– Eri puolella Suomea järjestetyt messut ovat herättäneet ympärillä olevan yhteisön, viranomaiset ja työmarkkinat näkemään romanien työllistymisen ja koulutuspolkujen haasteita uudenlaisesta näkökulmasta, pohtivat Nevo tiija -hankkeen projektipäällikkö Mertsi Ärling ja Tšetenes naal -hankkeen projektipäällikkö Katri Perho Diakista.

Tapahtuman järjestävät Jyväskylän kaupunki, Valoa Huomiseen -toiminta, Taiteen edistämiskeskus sekä Diakonia-ammattikorkeakoulun koordinoimat, Euroopan sosiaalirahaston rahoittamat hankkeet Nevo tiija – uusi aika ja Tšetanes naal – koulutuspoluilla. Tapahtuma toteutetaan yhteistyössä eri hankkeiden ja toimijoiden kanssa.


Lisätietoja

Tapahtumasivu Facebookissa

Tiedustelut

Samuel Florin
050 400 6416, samuel.florin@jyvasroma.fi

Tenho Roth
050 575 3302, tenho.roth@jyvasroma.fi


Haastatteluvaraukset

TKI-viestinnän asiantuntija Niina Mäenpää
040 507 6260, niina.maenpaa@diak.fi