Martta Wendelin -näyttely tarjoaa taianomaisia elämyksiä kirjaston kävijöille

Martta Wendelinin opetustaulu
Martta Wendelinin kuvitustaidetta on nähtävillä Helsingin-kampuksen 2. kerroksen kirjastossa. Diakin järjestämä näyttely on kaikille avoin ja maksuton.

Martta Wendeliniä pidetään yhtenä suomalaisen identiteetin luojista. Hänen siveltimenvedossaan on ripaus onnellisuutta ja lämpöä – kodikkuutta ja taianomaisuutta, joiden luoma viaton maailma on välittynyt yli sukupolvien satukirjojen kuvituksista ja joulukorteista.

Avajaisissa mehua ja piparia

Wendelinillä oli tapana tarjota mehua ja piparia ateljeessaan vieraileville lapsille. Perinnettä pitää yllä Martta Wendelin Seura, jonka edustaja Leena Jäntti oli mukana avajaisissa.

– Martta Wendelinin kuvitustaiteessa korostui kodin merkitys. Kuvissa on hyvin intiimi ja ajaton tunnelma, mikä kiehtoo nykypäivänäkin. Taidokkaat piirustukset kestävät aikaa, Jäntti kertoo.

Jäntin mukaan Wendelinin teoksista välittyvän paitsi Suomen historia myös suomalainen arvomaailma. Kuvituksien välittämä positiivisuus on tuonut vaikeina aikoina lohdutusta kansalle.


Tuottoisa ura

Vuonna 1986 poisnukkunut Martta Wendelin oli elämänsä aikana hyvin tuottelias: hän kuvitti yli 1 000 korttia, 300 Kotiliesi ja 72 Omakoti -lehden kansikuvaa.

– Wendelin kuvitti myös yli neljäsataa kirjan kantta, joten Diakin valoisa kirjasto on täydellinen paikka näyttelylle, Jäntti sanoo.

Näyttely esittelee kirjojen ja lehtien kuvituksia. Wendelin teki elämänsä aikana kaksi opetustaulua, joista molemmat ovat nähtävillä Diakin kirjastossa. Näyttely sisältää myös hänen viimeiseksi jääneen kuvitustyönsä Metsäväen suojatti.

– Toivon, että jokainen kynnelle kykenevä käy tutustumassa Wendelinin pehmeään ja herkkään kuvamaailmaan. Samalla kirjastosta voi lainata Martta Wendelinin elämäkerran, Jäntti vinkkaa.

Näyttely on avoinna Diakin Helsingin-kampuksella 5. maaliskuuta saakka kirjaston aukioloaikoina. Vapaa pääsy.