Pyhä keskellä arkea – Jan Hiltusen ikoninäyttely avautui Diakissa

Ikonitaiteilija Jan Hiltunen
Ikkuna pyhyyteen -näyttely on esillä Diakin Helsingin-kampuksella 29.3. asti.

Diakin Helsingin-kampuksella avattiin 16.1. Jan Hiltusen ikoninäyttely Ikkuna pyhyyteen. Näyttelyssä on esillä Hiltusen näyttäviä maalauksia niin Kristuksesta, enkeleistä kuin marttyyreista.

– Ikonin teossa on tärkeää miten maalaa. Tekniikassa edetään tummasta vaaleaan. Vanhimmat esillä olevat teokset ovat viime vuosituhannelta, Hiltunen vitsailee.

Ikoni ei ole pelkästään taide-esine, vaan pyhä on läsnä kuvassa. Kaikki teokset siunataan kirkossa.

– Työstäessäni uusia teoksia koen sisäistä rauhaa. Tekoprosessi on hidas, mutta se on opettanut minua nöyryyteen ja kärsivällisyyteen. Tunnen olevani arjen yläpuolella.

Ikonien onkin perinteisesti nähty edesauttavan rukousta.

Diakin tiloissa järjestetään useampi taidenäyttely vuodessa. Palvelujohtaja Elina Juntunen toivotti Hiltusen ikonit sydämellisesti tervetulleiksi Helsingin-kampuksen tiloihin.

– Näyttelyt sopivat hyvin meille. Opiskelijat ja henkilökunta voivat pysähtyä hetkeksi, ottaa pienen tauon arjesta ja kohdata pyhät ikonit päivittäisten askareidensa keskellä. Tavallisen ruoan lisäksi on mahdollista saada myös hengenravintoa.

Ikonit ovatkin sijoitettu tavallisen elämän ja arjen keskelle, jossa jokaisella tilaan poikkeavalla on mahdollisuus päästä nauttimaan taiteesta.