Enemmän yhteistä kuin erilaista – valtakunnallinen romani-infokiertue käynnistyi

​Kuudelle paikkakunnalle ulottuva infokiertue romanikulttuurista sekä romanien koulutus- ja työllisyyspoluista käynnistyy tänään Tampereelta.

Kiertue huipentuu Oulussa 2.11. järjestettäviin Mahdollisuuksien päivä -koulutus- ja työllisyysmessuihin sekä Mustalaismusiikin virtuoosit -konserttiin. Muita paikkakuntia kiertueella ovat Kajaani, Jyväskylä, Kuopio ja Vantaa.

Tässä mittakaavassa ensimmäistä kertaa Suomessa toteutettava infokiertue tavoittaa kiertuepaikkakuntien romaniperheitä, koululaisia, opiskelijoita ja viranomaisia.

Tavoitteena on esitellä, kuinka Suomessa 500 vuotta eläneen kansanosan ja pääväestön kulttuureissa on lukematon määrä yhtymäkohtia sekä yhteistä historiaa.

Samalla on tarkoitus tukea romanien koulutus- ja työllisyyspolkuja.

Koululaisten ja opiskelijoiden lisäksi kiertueella tavoitellaan myös romaniperheitä paikallisten romaniyhdistysten kautta.

Viranomaistapaamisissa etsitään yhdessä työvälineitä monikulttuurisuuden kohtaamiseen asiakastyössä ja pureudutaan työstä nouseviin monimuotoisuuden mahdollisuuksiin ja haasteisiin.

– On ollut ilo huomata, kuinka mielellään koulut ja oppilaitokset sekä ohjaus- ja palvelutyötä tekevät ovat halunneet ottaa työpajakoulutuksemme vastaan eri paikkakunnilla. Näyttää siltä, että olemme osuneet tarpeeseen, toteaa projektipäällikkö Mertsi Ärling Diakista.

Koulujen ja oppilaitosten työpajat on tarkoitettu peruskoulun yhdeksäsluokkalaisille ja ensimmäisen vuoden opiskelijoille toisella asteella.

– Toivon, että oppilaat ja opiskelijat osallistuvat keskusteluun, uskaltautuvat kysymään ja löytävät kulttuurin takaa ihmisen inhimillisine piirteineen, toteaa asiantuntija Satu Blomerus Opetushallituksesta.

Mahdollisuuksien päivä Oulussa

Infokiertue huipentuu 2.11.2017 Ouluun, jossa järjestetään Pohjois-Suomen ensimmäiset Mahdollisuuksien päivä – koulutus- ja työllisyysmessut romaneille. Messuilla esittäytyy runsaasti eri oppilaitosten, työnantajien ja hyvinvointijärjestöjen edustajia. Päivän aikana paikalliset romanit kertovat omia onnistumisen tarinoita (Pohjankartanon koulu klo 13–16, vapaa pääsy).

Päivätapahtuman jälkeen sukelletaan Mustalaismusiikin virtuoosien konserttiin, kun yli 10 soittajan orkesteri valloittaa estradin Pohjankartanon auditoriossa klo 19. Konserttiin on vapaa pääsy.

– Mustalaismusiikki on maailmanlaajuisesti tunnettua. Tuomalla estradille mustalaismusiikin virtuoosit tarjoamme oululaisille jotain ainutlaatuista. Taiteiden ja kulttuurin vaikutus ihmisen kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille on tutkitusti kiistaton, toteaa läänintaitelija Mertsi Lindgren Taiteen edistämiskeskuksesta.

Syksyn infokiertue, Oulun messut ja konsertti ovat useiden toimijoiden yhteistyön tulosta. Diakin koordinoimat, Euroopan sosiaalirahaston tukea saavat Nevo tiija ja Tšetanes naal -hankkeet ovat mukana toteuttamassa tapahtumakokonaisuutta. Muita päätoteuttajia ovat Opetushallitus, Taiteen edistämiskeskus, Oulun kaupunki ja lukuisat romanijärjestöt ja -toimijat.

Lue koko tiedote ePressi-palvelussa.